Afgelopen woensdag kwamen we bij elkaar voor de workshop, Waterstof – hoe dan? De workshop, die in samenwerking met Heavenn werd uitgevoerd, ontstond door de vele vragen die we via het netwerk van Groene Waterstof Booster binnenkregen.  Een terugkerende vraag betrof de wet- en regelgeving rondom waterstof. In gesprekken en tijdens bijeenkomsten merken we vaak op dat ondernemers, en ook overheden, hier tegenaan lopen.

 

 

Met ongeveer 25 deelnemers bogen we ons over twee cases waarin waterstof centraal staat.
Onze focus lag daarbij vooral op de wet- en regelgeving en bijbehorende vergunningen die bij de uitvoering aan bod komen.

We begonnen met een algemene inleiding die werd verzorgd door Martin Nomden van RHDHV. Daaruit maakten we onder andere op dat het druk is bij de omgevingsdiensten als het gaat om het aanvragen van vergunningen. Het gevolg is dat aanvragen lang blijven liggen, vaak langer dan de 26 weken die hiervoor staan. Martin Nomden benadrukte het belang van het informele traject. Het gesprek aangaan met de vergunningverlener en samen kijken naar kansen. De wet- en regelgeving biedt nog veel onduidelijkheid maar omdat het niet is dichtgetimmerd kun je het ook naar je toetrekken en kijken wat wel kan. Ook het belang van participatie werd benoemd, het betrekken van je omgeving, je stakeholders. Als je die in kaart brengt en erbij betrekt ben je al een heel eind op weg.

Foto: Tineke van der Meij

 

Heb je ideeën over hoe we duurzaam aan de slag kunnen gaan
en wil je daar over doorpraten, kom dan bij ons langs.
Marijn Goossens – Staal Straal

Na de inleiding gingen we aan de slag met de cases die door twee organisaties waren ingebracht. Koninklijke Oosterhof Holman en Staal Straal. Aan de hand van deze cases dachten we mee met de ondernemers over de vraag die is voorgelegd.

Onder leiding van Dick Breteler van HyMatters bespraken we de tijdelijke mobiele installatie met een kleine hoeveelheid waterstof van Koninklijke Oosterhof Holman.

Met Jerom Janssen van HyMatters/H2Tap bespraken we de case die was ingebracht door Staalstraal waarbij we dieper ingingen op de mogelijkheden om een poedercoatingsoven op waterstof te laten draaien.

Met een positief gevoel kijk ik op deze middag terug.
Het bracht ons waardevolle inzichten en nieuwe invalshoeken.
Ömer Türkmen – Koninklijke Oosterhof Holman

Het enthousiasme om met deze vraagstukken aan de slag te gaan kwam in deze sessies goed naar voren. De verschillende invalshoeken, vanuit de vergunningverlener, de waterstofexpert of de ondernemer, zorgde voor een nieuwe kijk op het vraagstuk. De deelnemers vulden elkaar aan en brachten elkaar op nieuwe ideeën. Die dynamiek is precies wat we deze middag wilden bereiken.

We sloten de middag dan ook vol enthousiasme af met een drankje en de gelegenheid om met elkaar na te praten.

 

Lees hier ook de terugblik die EnergyGarden schreef over de workshop